Adana Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Dünya Çevre Günü” bir dizi etkinlikle kutlandı.
DSİ Toplantı Salonunda düzenlenen etkinliğe Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz ile Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, Ç.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mesut Başıbüyük, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, JMO Adana Şube Başkanı Dr.Mehmet Tatar, ÇMO Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, BŞB Çevre Dairesi Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yetkilileri ile öğrenciler katılmıştır.
Etkinlikte bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz’ın, yaptığı konuşma metni özetle aşağıda verilmiştir.
“Çevre; insanların ve diğer bütün canlıların yaşamları boyunca toprakla, suyla, havayla ve birbirleriyle ilişkilerini sürdürdükleri, karşılıklı iletişim ve etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. 1972 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından, İsveç’in Stockholm kentinde yapılan konferansta 5 Haziran, “ Dünya Çevre Günü” olarak kabul edildi. Her yıl ülkemizde de 5 Haziran gününü “Dünya Çevre Günü” olarak kutlamaktayız.
5 Haziran, yaşanabilir sağlıklı bir çevre, daha temiz bir dünya, daha iyi bir gelecek için umutlarımızı yeşertir, çevre için çabalarımızı yoğunlaştırır.
Doğayı etkileyen ve ekolojik dengeyi bozan en büyük etken insandır. Dünya nüfusunun hızlı artışı, temel besin ve enerji kaynaklarına olan ihtiyacı arttırmış, bu alandaki ihtiyaçlar karşılanırken diğer yandan da çevre ile ilgili sorunlar hızla gündeme gelmiştir. İnsanların doğaya verdiği büyük zararlar ve aşırı kirlenmeler sonucunda doğa bu kirlenmeyle baş edememektedir. Sanayi atıkları, petrol atıkları, evsel ve endüstriyel atıklar, yakıtlardan dolayı meydana gelen gazlar, plastik ürünler, spreyler, her türlü çöpler ve atıklar çevre kirliliğinin ana sebeplerini oluşturmaktadır.
Gelecek kuşaklar için, tüm canlılara yaşanacak bir çevre bırakmak insana düşen en önemli görevlerden biridir. Karşılaşılan çevre sorunlarına köklü çözümler getirecek, insanlığın yararına hizmetler üretecek ve bunlardan yararlanacak insan gücünün çevre bilinci ile yetiştirilmesi, bu sorunların çözümünde çok önemli ilerlemeler sağlayacaktır. Yaşanabilir bir çevre için yaptığımız tüm çalışmalar, aldığımız tüm önlemler, şüphesiz ki geleceğimizin güvencesidir.
Bu bakımdan İl Müdürlüğümüzce; ÇED yönetmeliği ile çevre izin ve lisans işlemleri ile ilgili değerlendirmeler, atıkların geri kazanımı ve bertarafı ile ilgili çalışmalar, atıksu arıtma tesislerinin kontrolü, hava kirliliği ile mücadele çalışmalarımız titizlikle devam etmektedir. 2014 yılında çevre konusunda 1639 denetim gerçekleştirilmiştir. Çevre konusunda Sayın Valimizin de direktifleri doğrultusunda çalışmalarımız hassasiyetle devam etmektedir. Daha sağlıklı, daha temiz bir dünya için, çevre sorunları ile baş edebilme konusunda sadece kurumların değil herkesin gereken özveriyi göstermesini temenni ediyorum.
Son yıllarda hemen herkesin farkında olduğu, insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, tüm dünyada temel sorun haline gelen çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler, azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, global çevre kirliliği, çağımızın önde gelen sorunlarındandır. Bu ikilemden kurtulmanın yolu çevre ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerinin birlikte yürütülmesidir.
Sürdürülebilir kalkınma; çevre ve kalkınmayı bir arada yürüterek, ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine engel olmayacak şekilde, gelecek kuşakların doğal ve temiz bir çevrede yaşama hakkını koruyarak, gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayabilme imkânını sağlama ve günümüz kuşaklarının da ihtiyaçlarını giderebilecek bir kalkınma içinde olmamızdır. Ülkemizin kalkınması ve uluslararası alanda etkin bir şekilde gelişmiş bir ülke olarak öne çıkması hedeflenmelidir.
Ayrıca ilimizin gelişmesi ekonominin canlanması, istihdamın artması, elbette önemli bir olgudur. Çevre, kalkınmanın önünde bir engel değildir. Ancak kalkınma gerçekleşirken çevreyi göz ardı etmemek ve çevreyi korumak gerekir.
Bakanlığımız misyonu “Hayat kalitesi yüksek şehirler ve sürdürülebilir çevreyi temin etmek üzere; planlama, yapım, dönüşüm ve çevre yönetimine ilişkin iş ve işlemleri düzenleyici, denetleyici, katılımcı ve çözüm odaklı bir anlayışla yapmak” olarak belirlemiştir.
Bundan hareketle; yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturmak Bakanlığımızın vizyonu olup, çevreyi korumak; bütün kişi ve kurumların içinde yer almasını gerektiren bir aktivasyon olmalıdır.
Yukarıda belirttiğim gibi çevrenin önemini vurgulayan bugün, daha temiz bir çevreden oluşan bir dünyada yaşamak için, yapabileceklerimizi yeniden gözden geçirmek ve uygulamaya koymanın önemini vurgulayan bir gündür. Ülkemizin önemli şehirlerinden olan sanayi, tarım ve sulak alanları çok olan içinde yaşadığımız şehrimiz Adana’mızı kirletmemek için bu konuda hepinizin duyarlı olacağına inanıyorum.
Sadece insanın değil bütün canlıların bir arada yaşamak zorunda olduğu tabiat ve çevrenin bize emanet olduğu düşüncesi ile bu konuyu bir kez daha yüksek sesle dile getirdiğimiz bugün, daha güzel bir Adana daha güzel bir Türkiye için herkese açık davette bulunuyorum.”
Adana Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Dünya Çevre Günü” bir dizi etkinlikle kutlandı.